Έχει χτυπηθεί η κτηματαγορά με τα δυο lockdown.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Τη βεβαρημένη κατάσταση στην αγορά ακινήτων λόγω πανδημίας, περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών–Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, καταγγέλλοντας την πλήρη ασυνεννοησία που υπάρχει με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας και τα αρμόδια υπουργεία.

«Έχει χτυπηθεί η κτηματαγορά με τα δυο lockdown. Αλλά το πιο βασικό απ' όλα, για το οποίο συζητήσαμε ιδιαιτέρως και με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη, είναι ότι πρέπει να διευθετηθεί το κομμάτι της γραφειοκρατίας στον χώρο μας. Δεν πάει άλλο» αναφωνεί ο πάντοτε συγκρατημένος και απολύτως νηφάλιος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών–Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, που διαπιστώνει ότι λόγω γραφειοκρατίας, σε κάποιες περιπτώσεις, μια αγοραπωλησία μπορεί να καθυστερεί και πέντε μήνες!

«Σκεφτείτε τη ζημιά εν μέσω πανδημίας όπου ούτως ή άλλως η αγορά δεν κινείται κανονικά» μας προτρέπει. «Επειδή το κράτος ζητά έσοδα από την κτηματαγορά και τις μεταβιβάσεις ακινήτων -να καταβληθεί άμεσα ο φόρος μεταβίβασης, που είναι στο 3% επί της τιμής της αγοραπωλησίας- δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καθυστερούν τόσο πολύ οι διαδικασίες. Οι χρόνοι που απαιτούνται, τελικά ξεφεύγουν τόσο που φτάνουμε και τέσσερις και πέντε μήνες πολλές φορές καθυστέρησης, και έτσι χάνονται έσοδα από το κράτος και συχνά χαλάει κι η ίδια η αγοραπωλησία» αποκαλύπτει ο κ. Ποταμιάνος, που μας δείχνει εμφατικά προς τις δημόσιες υπηρεσίες. «Το τέρας της γραφειοκρατίας σε αυτές, δεν μπορεί να το δαμάσει ούτε αυτή η κυβέρνηση, όσο καλή δουλειά κι αν κάνει ο κ. Πιερρακάκης μέχρι στιγμής. Τι σημαίνει αυτό;» μας ρωτά ο γνωστός παράγων του real estate στην Αττική.

Το τέρας της γραφειοκρατίας... εν δράσει
Για να γίνουν συμβόλαια χρειάζονται μια σειρά από πιστοποιητικά και βεβαιώσεις: «Για να κάνουμε μια δικαιοπραξία, ο πωλητής θα χρειαστεί να εκδώσει πιστοποιητικά από πολλές υπηρεσίες. Αυτά τα πιστοποιητικά που είναι από πολλές υπηρεσίες θα σου κοστίσουν και χρήμα και χρόνο. Ας αφήσουμε το σκέλος χρήμα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Κι εξηγούμαι: 

Εφορίες: Αργούν πολύ να βγάλουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, και να απαντήσουν στους φορολογούμενους για φόρους και πληρωμές. Πολλές φορές ξεφεύγουν από το 20ήμερο και πάνε στον μήνα για τον φόρο μεταβίβασης.
Πολεοδομίες: Κάνουν πάρα πολύ χρόνο να απαντήσουν στους μηχανικούς, οι οποίοι βεβαιώνουν αν υπάρχουν ή όχι αυθαιρεσίες στα ακίνητα.
ΤΑΠ: Τα αρμόδια τμήματα των δήμων για τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που κι από εκεί βγαίνει μια βεβαίωση για να γίνει ένα συμβόλαιο μεταβίβασης και βεβαιώνεται αν ένα ακίνητο χρωστά ή όχι στον δήμο Τέλη Ακίνητης Περιουσίας. Κι εκεί αργούν πάρα πολύ, 20 μέρες, ένα μήνα.
Πιστοποιητικά του ΕΝΦΙΑ: Δίνονται επίσης από τις εφορίες, αλλά επίσης αργούν υπερβολικά να εκδοθούν.
Μιλάμε για μια σειρά εγγράφων που το 2021, σε ένα υποτίθεται "ψηφιοποιημένο κράτος", θα έπρεπε να δίνονται πιο γρήγορα και άμεσα, κι όχι να πέφτουμε στις δαγκάνες του τέρατος της γραφειοκρατίας των δημοσίων υπαλλήλων. Λυπάμαι που θίγω τους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα». 

«Δεν σηκώνει κανένας τα τηλέφωνα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας»
«Είμαστε όλοι σε ένα τεντωμένο σκοινί. Βρισκόμαστε στη μέση του, ισορροπούμε, βλέπουμε την ελπίδα μπροστά, αλλά απαιτείται προσοχή να μην πέσεις. Η καθαρή αγορά όμως δεν την έχει την κυβέρνηση σύμμαχο» προσθέτει ο κ. Ποταμιάνος, αποκαλύπτοντας ακόμη ένα εμπόδιο στην ήδη μετ’ εμποδίων εργασία των κτηματομεσιτών, πέραν της εμφάνισης από το πουθενά στον χώρο επικίνδυνων καιροσκόπων:

«Τα μεσιτικά γραφεία της χώρας, τα 2.000 που είμαστε στην Αθήνα και τα 8.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα, συγκαταλεγόμαστε στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Άρα μας αφήνει ανοιχτούς η κυβέρνηση να δουλέψουμε. Κι εδώ ξεκινά ο παραλογισμός. Είμαστε ανοιχτοί, αλλά τους πελάτες μας η κυβέρνηση τούς απαγορεύει να έρθουν να δουν ακίνητα. Δεν τους το επιτρέπει. Άρα με ποιον να δουλέψω εγώ; Πώς;»

Απευθύνθηκε ως πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Πήραμε τον Χαρδαλιά και μάς είπαν προφορικώς "Μα μπορείτε να στέλνετε πρόσκληση στους πελάτες σας με SMS". Τους έστειλα επιστολή αμέσως "δώστε μας εγγράφως αυτό που μας είπατε, να είμαστε κατοχυρωμένοι και νόμιμοι", και δεν μας απάντησαν ποτέ!»

«Πρόκειται για ακόμη μια από τις προχειρότητες της κυβέρνησης» τονίζει ο συνομιλητής μας, που δεν το έβαλε κάτω. Επέμεινε. «Δεν σηκώνει όμως κανένας τα τηλέφωνα στη Γενική Γραμματεία (σ.σ. Πολιτικής Προστασίας). Ποτέ! Κι ο πελάτης δεν μπορεί να έρθει στο ακίνητο. Κι αν έρθει θα είμαστε παράνομοι. Αδιανόητα πράγματα!»

Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι εργάζεται προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. «Κάθε χρόνο, κάθε φορά επιχειρείται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως και την παρούσα, να γίνει μια ευθυγράμμιση. Και τώρα έχουν αναθέσει στους πιστοποιημένους εκτιμητές να κάνουν αυτό το έργο. Αλλά όσο φιλότιμη προσπάθεια κι αν είναι, χρειάζεται συχνή επικαιροποίηση. Τα δεδομένα της αγοράς αλλάζουν ετησίως. Δεν αλλάζουν μετά από πέντε χρόνια» σχολιάζει ο κ. Ποταμιάνος.

«Αδικίες στον ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να διορθωθούν»
Όσον αφορά στο επίμαχο κομμάτι του ΕΝΦΙΑ, «η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να πάρει μια δικαιότερη κλίμακα υπολογισμού του. Δεν έχουμε δει ακόμα πώς θα γίνει αυτός ο αλγόριθμος. Θα πρέπει να επανασχεδιαστεί όλο το σύστημα, για να είναι δικαιότερο, διότι υπάρχουν όντως πολλές αδικίες στον ΕΝΦΙΑ» παραδέχεται ο κ. Ποταμιάνος.

Οι μεγάλες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αναμένονται στο κέντρο της Αθήνας και στη Γλυφάδα. «Γιατί πριν την πανδημία παίξανε αυτές οι περιοχές πολύ» μας εξηγεί. «Κέντρο και νότια προάστια της Αττικής, λόγω μεταβιβάσεων που γίνανε, πέρσι, πριν την πανδημία, ανέβασαν αξίες. Ακόμη και υποβαθμισμένες περιοχές, που πηγαίναν πολύ χαμηλά σε αγοραπωλησίες, ανεβήκαν: Από 500 ευρώ το μέτρο, πήγαν 1.000 και παραπάνω».

Ποιοι αγόραζαν; «Οι αγοραπωλησίες έγιναν κυρίως από ξένους, Κινέζους και Ισραηλινούς, που τρόμαξαν με την ελληνική γραφειοκρατία».
Το να ανεβάσεις αυτές τις αξίες, εν μέσω πανδημίας, δημιουργεί πρόβλημα με τη φορολόγηση, παρατηρεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών–Αττικής. «Μπορεί να ανέβηκαν οι πραγματικές αξίες και να θέλουμε να τις ισοσταθμίσουμε με τις παλαιότερες αντικειμενικές, αλλά θα ανεβάσουμε παραλλήλως τον φόρο που έτσι αλλιώς είναι δυσβάσταχτος για ένα κόσμο τώρα. Αλλά δεν ερχόμαστε μέσα στην πανδημία να προσαρμόσουμε κάτι, που είναι γεγονός ότι πρέπει να προσαρμοστεί. Ερχόμαστε έξι μήνες μετά» σαρκάζει ο ειδήμων κ. Ποταμιάνος, που θέλει να καταγγείλει ακόμη κάτι: «Η πολιτική ηγεσία δεν θέλει να κάνει διάλογο με τους παράγοντες της κτηματαγοράς και οι διαβουλεύσεις που γίνονται γίνονται κατόπιν εορτής».

Μας φέρνει ένα παράδειγμα, που αφορά στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και ταλαιπωρεί τον κλάδο του. «Μας στάλθηκε η εγκύκλιος για την εφαρμογή του μέτρου στις 19/11/20. Απαντήσαμε αμέσως, κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες για να πάρουμε μια παράταση, διότι σε 40 μέρες έπρεπε 300.000 ακίνητα να πάρουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, ώστε να αναρτηθούν οι αγγελίες, με έναν νόμο του ’13 που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Και τελικά δεν εισακουστήκαμε ποτέ κι αυτό τρέχει ακόμα… Με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρμονία, ανωμαλία στην αγορά, άλλα ακίνητα να έχουν κατεβεί από τις αγγελίες, άλλοι επαγγελματίες να έχουν ανεβάσει ό,τι θέλουνε. Μπάχαλο! Κι όλα αυτά γιατί το υπουργείο δεν ακούει ότι πρέπει να δώσει το χρονικό περιθώριο στους επαγγελματίες για να καταφέρουν μέσα σε αυτή τη γραφειοκρατία να ευθυγραμμιστούν με την εγκύκλιο» υποστηρίζει και προσθέτει:

«Μιλάμε ξεκάθαρα για παραλογισμό! Υπάρχει μια τάση "αποφασίζουμε και διατάζουμε για εσάς χωρίς εσάς". Ωραία, να βάλουμε σε τάξη την αγορά, αλλά να ακούμε και για παράπλευρες απώλειες. Υπάρχει ένα θολό τοπίο με την έννοια του ότι είναι άγνωστο αυτό που θα ξημερώσει στην κτηματαγορά μετά από έξι μήνες. Αυτή τη στιγμή, κακά τα ψέματα, την κτηματαγορά την κρατάνε τα επιδόματα, η επιστρεπτέα, η αναστολή, η επιδότηση του ενοικίου. Αν διακοπούν αυτά θα έχουμε τεράστια προβλήματα».


Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχόλια